expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

 

ΤΟ ΤΡΙΛΗΜΜΑ ( Ντάνι Ρόντρικ* ) των εννοιών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ είναι ασύμβατες.

Η αποκαλούμενη πανδημία του Covid-19 δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην υγεία της ανθρωπότητας αλλά το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και θα έχει μεγάλες επιδράσεις σε κλάδους διάφορους που με την σειρά τους επιρεάζουν την ανθρωπότητα.

Έτσι βλέπουμε μεγάλες επιδράσεις :

  1.    Στον κλάδο της Οικονομίας ( αφού σταματήσουν σχεδόν όλες οι επαγγελματικές εργασίες θα      επέλθει έλειψη δουλειάς και μαζί με αυτή και το ψωμί για τον φτωχόκοσμο ) ,
  2.    παρατηρούμε κοινωνική αναταραχή ( τα έθνη αποκτούν συνοχή και ευημερούν με βάση την πεποίθηση ότι οι θεσμοί τους μπορούν να προβλέψουν την καταστροφή, να σταματήσουν τις επιπτώσεις της και να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα. Όταν τελειώσει η πανδημία  της Covid-19, θα θεωρηθεί ότι οι θεσμοί πολλών χωρών απέτυχαν ),
  3.   Γεωπολιτική αναταραχή ( Ο ανταγωνισμός της ανερχόμενης Κίνας και της κυρίαρχης αυτή την στιγμή δύναμης των ΗΠΑ θα αποτελέσει πηγή παγκόσμιου χάους. Ο 21ος αιώνας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, μια εποχή που δεν θα έχει έναν απόλυτο ηγεμόνα, που καμιά άλλη δύναμη δεν θα αποκτήσει την απόλυτη κυριαρχία – με αποτέλεσμα η ισχύς και η επιρροή να αναδιανεμηθεί χαοτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις απρόθυμα. ),
  4.        Ατμοσφαιρική ρύπανση ( Η ρύπανση της ατμόσφαιρας επιδεινώνει τις επιπτώσεις του όποιου κορωνοϊού στην υγεία μας. Μια μελέτη που δημοδιεύτηκε στο μέσον της επιδημίας SARS αποδείκνυε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές στο επίπεδο της θνησιμότητας, καθιστώντας σαφές, για πρώτη φορά, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πιθανότητα θανάτου από την ασθένεια που προκαλεί ένας κορωνοϊός. ) κ.α.,

Η Covid-19 πιθανώς μας αναγκάζει να θέσουμε επί τάπητος εσωτερικά μας προβλήματα με τρόπους που δεν θα σκεφτόμασταν προηγουμένως. Μπορεί να αρχίσουμε να θέτουμε στον εαυτό μας ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα που δεν θα είχαν τεθεί ποτέ , χωρίς την κρίση και τις καραντίνες, και κατ’ αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουμε ξανά τον ψυχικο-νοητικό χάρτη μας.



Η παγκοσμιοποίηση είναι μια έννοια που αναφέρεται στη μεταξύ κρατών παγκόσμια ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων, κεφαλαίου και τώρα και δεδομένων. Εδώ και αρκετά χρόνια ήδη αμφισβητείται και έχει άρχισει να υποχωρεί. 

Με βάση την λογική μόνο δύο εκ των τριών εννοιών ( ¨Παγκοσμιοποίηση¨, ¨Δημοκρατία¨, ¨Εθνος-Κρατος¨) μπορούν να συνυπάρχουν αποτελεσματικά , σε μια δεδομένη στιγμή.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ είναι συμβατές μόνο αν περιοριστεί η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.



 

Αντίθετα , εάν ευδοκιμήσουν το ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ και η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ , η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν ευδοκιμεί.

 

 


 

 Εάν επεκταθούν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑκαι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, δεν υπάρχει χώρος για το ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ.

 


Συνεπώς, μπορούμε να διαλέξουμε μόνο δύο από τα τρία.

Ένα παράδειγμα για να επεξηγηθεί η συνάφεια του εννοιολογικού πλαισίου του τριλήμματος, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνδυασμός της οικονομικής ολοκλήρωσης ( υποκατάστατη μεταβλητή της παγκοσμιοποίησης ) με τη δημοκρατία συνεπάγεται ότι οι συμαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε υπερεθνικό επίπεδο , που σημαίνει ότι εξασθενεί η κυριαρχία του έθνους-κράτους.

Στο σημερινό περιβάλλον, εκείνο που υποδεικνύει το πλαίσιο του ¨πολιτικού τριλήμματος¨ είναι ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει κατ’ ανάγκη να περιοριστεί, εάν πρόκειται να μην παραδώσουμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας η της δημοκρατίας.

Συνεπώς , η άνοδος του εθνικισμού καθιστά αναπόφευκτη την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Η υπερψήφιση του BREXIT βάσει ενός προγράμματος προστατευτισμού είναι δείκτης της δυτικής αντίδρασης κατά της παγκοσμιοποίησης.

Μεταγενέστερες μελέτες μετά της γνωστοποίηση του τριλήμματος του Ρόντρικ, όχι απλά επιβεβαιώνουν την ορθότητα του τριλήμματος, αλλά δείχνουν επίσης ότι η απόρριψη της παγκοσμιοποίησης από τους ψηφοφόρους των κρατών αποτελεί μια ορθολογική αντίδραση, όταν η οικονομία είναι ισχυρή και επικρατεί πολύ μεγάλη ανισότητα.

Συμπερασματικά η υποχώρηση της Παγκοσμιοποίησης δεν πρόκειται να γίνει εν μέσω μιας νυχτός. Η συντόμευση των εφοδιαστικών αλυσίδων θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία και πολύ δαπανηρή. Αν π.χ. μια σε βάθος και καθολική αποσύνδεση από την Κίνα θα απαιτούσε από τις εταιρείες που θα εοιχειρούσαν επενδύσεις εκατοντάδων δολαρίων στα νέα εργοστάσια και από τις κυβερνήσεις αντίστοιχα ποσά  για την χρηματοδότηση νέων υποδομών, όπως είναι νέα αεροδρόμια, κόμβοι μεταφορών, στέγαση, που θα εξυπηρετούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που επαναπατρίζονται. Η ιαπωνική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη 243 δισεκατομμύρια, από τα 108 τρισεκατομμύρια γιέν του ιαπωνικού πακέτου διάσωσης, προκειμένου να βοηθήσει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να αποσύρουν τις δραστηριότητες τους από την Κίνα. Η αμερικανική κυβέρνηση υπαινίχθηκε ότι θα λάβει παρόμοια μέτρα.

 

·      *  Ντάνι Ρόντρικ : Οικονομολόγος , καθηγητής Χάρβαντ, συνέλλαβε και διατύπωσε το λεγόμενο ¨τρίλημμα της παγκοσμιοποίησης¨, στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

·        ** Δημοκρατία  Είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού.:

·       ***  Έθνος-Κράτος : Είναι κράτος όπου η μεγάλη πλειονότητα του λαού που το απαρτίζει μοιράζεται την ίδια νοοτροπία και είναι συνειδητό.

·       **** Παγκοσμιοποίηση : είναι μια έννοια που αναφέρεται στη μεταξύ κρατών παγκόσμια ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων, κεφαλαίου και τώρα και δεδομένων.

·       *****Εφοδιαστική Αλυσίδα : Ένας διαρκώς εξελισσόμενος κλάδος. Σκοπός της είναι να οργανώσει και να διαχειριστεί όλες τις διαδικασίες όπως  (  αγορές, προμήθειες, αποθήκευση, διαχείριση αποθεμάτων, μεταφορά και διανομή, πληροφόρηση )  για να φθάσει το σωστό προϊόν στον σωστό τόπο και χρόνο στον τελικό καταναλωτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :