expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Μόνιμη ενσωμάτωση υποτίτλων σε ταινία

Πολλοί φίλοι αρέσκονται να ¨κατεβάζουν¨ ξενόγλωσσες ταινίες μέσω internet ( με διάφορους τρόπους όπως με την βοήθεια των torrents ), στον υπολογιστή τους, θέλοντας να απολαύσουν την παρακολούθηση της ταινίας είτε στον υπολογιστή τους, στο Laptop τους, είτε στην Smart Tv τους.
Για να είναι όμως η απόλαυση απόλυτη θα έπρεπε να υπάρχουν και ελληνικοί υπότιτλοι για όσους δεν κατέχουν ευπρεπώς την γλώσσα που υποστηρίζεται στην πηγαία ταινία.
Μετά την απόκτηση της ταινίας μέσω internet, επόμενη προσπάθεια μας είναι να αποκτήσουμε και ένα αρχείο υποτίτλων , μέσω internet, με τους διαλόγους της ταινίας στην γλώσσα της αρεσκείας μας ( π.χ. ελληνικά ).
Αν έχουμε το αρχείο της ταινίας και το αρχείο των υποτίτλων, μπορούμε ήδη να απολαύσουμε την ταινία της αρεσκείας μας με υπότιτλους της γλώσσας της αρεσκείας μας, ήδη στον υπολογιστή μας, είτε στο Laptop μας.
Εάν θέλουμε όμως να απολαύσουμε την ταινία μαζί με φίλους μας σε μεγαλύτερη επιφάνεια ( π.χ. σε μια Smart Tv ), πρέπει οι υπότιτλοι μόνιμα να ενσωματωθούν στο αρχείο της ταινίας.
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, πως δηλ. έχοντας κατεβάσει μια ταινία και ένα αρχείο υποτίτλων της αρεσκείας μας, θα φροντίσουμε να ενσωματώσουμε μόνιμα τους υπότιτλους στην ταινία ώστε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να απολαύσουμε την ταινία με υπότιτλους της αρεσκείας μας στην μεγάλη οθόνη της Smart Tv μας.
Με την έννοια "μόνιμη ενσωμάτωση υποτίτλων" αναφερόμαστε στην ενσωμάτωση των κειμένων στα πλαίσια (καρέ - frames) του βίντεο. Αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και γίνεται με την χρήση κατάλληλων προγραμμάτων.
Τι θα χρειαστούμε για όλο αυτό το εγχείρημα;
Ξεκινώντας ότι έχουμε ήδη την ταινία, θα χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα Videoplayer VLC
Με την βοήθεια του προγράμματος αυτού μπορούμε να δούμε την ταινία μας στον υπολογιστή μας αλλά και κάτι ακόμη σπουδαιότερο, μπορούμε να κατεβάσουμε και τους επιθυμητούς υπότιτλους της ταινίας που μας ενδιαφέρει.


Καθώς παίζετε την ταινία για να βρείτε τους κατάλληλους υπότιτλους, πηγαίνετε στο Μενού του προγράμματος και πατάμε πάνω στο ΠΡΟΒΟΛΉ -à Downloads Subtitles, επιλέγουμε την επιθυμητή γλώσσα υποτίτλων στο παράθυρο subtitles Languages και πατάμε το κουμπί search by names. Εμφανίζονται διάνορα είδη υποτίτλων και φωτίζουμε αυτό που επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί Download Selection.Το σύστημα μας κατεβάζει στον υπολογιστή μας το αρχείο υποτίτλων και συνεχίζει η ταινία να παίζει στο VLC με τους επιθυμητούς υπότιτλους πλέον, με μια μικρή παρατήρηση όμως, η επωνυμία του αρχείου των υποτίτλων θα πρέπει να είναι όμοια με την ονομασία της ταινίας. Αν δεν συμβαίνει αυτό, μετονομάζουμε την ονομασία του αρχείου υποτίτλων ακριβώς με την ονομασία της ταινίας. Το αρχείο υποτίτλων κατέβηκε στον φάκελο που βρίσκεται η ταινία μας και έχει κατάληξη .srt.
Εδώ θα θεωρήσουμε ότι δε υπάρχουν προβλήματα συγχρονισμού και είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε τους υπότιτλους στην ταινία μας για να μπορέσουμε επιτέλους να την απολαύσουμε στην Smart Tv μας.
Συγχρονισμός υποτίτλων θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο μας γιατί θέλει ιδιαίτερη προσοχή !!
Ενσωμάτωση υποτίτλων με το Handbreak
Η μόνιμη ενσωμάτωση των υποτίτλων θα την κάνουμε με την βοήθεια του προγράμματος Handbreak                                   ( https://handbrake.fr ) . Αφού κατεβάσουμε, εγκαταστήσουμε και ¨τρέξουμε¨ το πρόγραμμα Handbreak,

κάνουμε τις παρακάτω διεργασίες :
1.    Κάνουμε κλικ την επιλογή Source στην πάνω δεξιά άκρη την οθόνης. Στην συνέχεια, επιλέγουμε file και βρίσκουμε το αρχείο βίντεο στο οποίο θέλουμε να γίνει η ενσωμάτωση υποτίτλων.
2.    Επιλέγουμε το μενού subtitles και έπειτα import srt για να εισάγουμε τους υπότιτλους.
3.    Στο πεδίο που θα προστεθεί, διαλέγουμε την γλώσσα των υποτίτλων καθώς και την κωδικοποίησηΗ κωδικοποίηση για ελληνικούς υπότιτλους είναι η UTF-8 ή η ISO 8859 -7. Δεν ξεχνάμε, να επιλέξουμε την επιλογή burn in δεξιά από την κωδικοποίηση.

4.    Στο πεδίο Destination διαλέγουμε τον προορισμό του τελικού αρχείου, κάνοντας κλικ στο browse.

5.    Τέλος, πατάμε Start και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η διαδικασία χρειάζεται τον χρόνο της για να φθάσει με επιτυχία στο τέλος, την ενσωμάτωση των υποτίτλων στο αρχείο της ταινίας δηλαδή και είστε έτοιμοι να απολαύσετε την ταινίας σας, αυτή την φορά με υπότιτλους στην Smart Tv σας μαζί με την παρεούλα σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :