expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Πράσινα Κινητά από ....Καλαμπόκι

Η Greenpeaceπρόσφατα την έβδομη έκδοση του οδηγού της για τις «πράσινες» ηλεκτρονικές συσκευές στον οποίο σημειώθηκαν αρκετές ανακατατάξεις . Δυστυχώς, καμία από τις κορυφαίες εταιρείες στους χώρους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει απόλυτα «πράσινη» και έτσι όσοι έχουν αυξημένο το αίσθημα της οικολογικής συνείδησης δεν πρόκειται να ενθουσιαστούν ιδιαίτερα από τα νεότερα «αποτελέσματα». Υπενθυμίζεται ότι στόχος του οδηγού των «πράσινων ηλεκτρονικών» της Greenpeace είναι η άσκηση πίεσης στις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, ώστε αυτές να προβούν στη μείωση των επικίνδυνων αποβλήτων τους, αλλά και στην εξάλειψη των τοξικών ουσιών των προϊόντων, που κατασκευάζουν. Η τακτική δημοσίευση και ενημέρωση του οδηγού, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν περισσότερο υπεύθυνες επιλογές οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. Πλέον, την πρώτη θέση στο «Guide to Greener Electronics» της Greenpeace, τη μοιράζονται η Toshiba και η Samsung Electronics, συγκεντρώνοντας 7,7 (στους 10) βαθμούς.

Η Samsung είναι μια εταιρία που σίγουρα αγαπάει το περιβάλλον. Πριν αρκετό καιρό είχαμε ξαναδεί ένα κινητό της εταιρίας κατασκευασμένο από βιοπλαστικό το οποίο προερχόταν από καλαμπόκι. Μαζί με την Sprint αυτή τη φορά η Samsung μας παρουσίασε το Reclaim. Πρόκειται για ένα κινητό φιλικό προς το περιβάλλον αφού είναι κατασκευασμένο κατά 80% από βιοπλαστικό, ένα είδος πλαστικού που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση έχει παρασκευαστεί με τη βοήθεια «βιολογικών» υλικών που έχουν εξαχθεί μεταξύ άλλων από φυτά, όπως το καλαμπόκι. Σε αντίθεση με το «κοινό» πλαστικό, που δεν αποσυντίθεται πριν περάσουν εκατοντάδες χρόνια, το βιοπλαστικό μπορεί να αποσυντεθεί μέσα στο έδαφος σε διάστημα λίγων μηνών.
Δεν έχει βιβλίο οδηγιών από χαρτί, ενώ στο πλαίσιο της πολιτικής της εταιρίας για προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον κα
ι το κουτί της συσκευασίας του είναι από ανακυκλωμένο χαρτί. Μία ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι το όνομα της εταιρείας είναι γραμμένο με μελάνι από σόγια!!!

Το κινητό διαθέτει συρόμενο QWERTY πληκτρολόγιο, οπότε είναι ιδανικό για όσους θέλουν να στέλνουν γρήγορα και εύκολα πολλά SMS. Κατά τα άλλα το Reclaim εκτός από ¨πράσινο¨, είναι 3G, διαθέτει 2 Megapixels κάμερα, Bluetooth, υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD και έρχεται εφοδιασμένο με το Sprint Navigation. Ακόμα και το κουτί του τηλεφώνου είναι κατά 70% κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά. Το τηλέφωνο κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου 2009 από την Sprint (ΗΠΑ), ενώ δεν ξέρω αν θα το δούμε ποτέ στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Samsung πρόκειται να κατασκευάσει στο εγγύς μέλλον και άλλες συσκευές με βιοπλαστικό. Παράλληλα, η εταιρεία αναφέρει ότι η χρήση του επιτρέπει και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο στάδιο της παραγωγής: Κατά την επεξεργασία ενός τόνου βιοπλαστικού εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 2,16 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο από ότι κατά την επεξεργασία «κοινού» πλαστικού (από πετρέλαιο). Ωστόσο, το βιοπλαστικό δεν είναι το μόνο «οικολογικό» χαρακτηριστικό του Samsung E200 Eco. Η συσκευασία του έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο χαρτί, που δεν έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η αποσύνθεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :