expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Τι είναι το wifi hotspot?

Τι είναι το wifi hotspot?





Το wifi* είναι μια σειρά τεχνολογικών προδιαγραφών για ασύρματη επικοινωνία των υπολογιστών ενός δικτύου.



Wifi hotspot είναι κάθε τοποθεσία (καφετέρια, ξενοδοχείο, εστιατόριο, πλατεία, λιμένας, κτλ), που επιτρέπει να συνδέεσαι ασύρματα στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας φορητό υπολογιστή (laptop), υπολογιστή χειρός (palmtop, PDA), φορητή παιχνιδομηχανή, και ορισμένα κινητά τηλέ-φωνα.



Υπάρχουν hotspots που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν (free-wifi), και άλλα όχι. Tο φαινόμενο hotspot ελεύθερης πρόσβασης βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη παγκοσμίως. Σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές και βόρειο-αμερικανικές πόλεις, βρίσκει κανείς ένα δωρεάν hotspot σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την οικία του.



Παρομοίως , η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο ιντερνέτ έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς αυξάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και οι πρωτοβουλί-ες δημοσίου χαρακτήρα που αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που υπάρχουν προσφέροντας την υπηρεσία αυτή.



Στην Ελλάδα υπολογίζονται ότι υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν hotspots.

Κάθε μήνα πάνω από 5.000 χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου αξιοποιούν τα τρία σημεία ασύρματης πρόσβασης (WiFi hostspot) στο κέντρο της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος, στο Θησείο και στην πλατεία Κοτζιά η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού διαπιστώνει πως όλο και περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας μετακινούνται μαζί με το ψηφιακό alter ego τους.



Kατά το 2007 σημειώθηκε αύξηση των συνδέσεων στα 3 WiFi hotspots της Αθήνας. Ο Σεπτέμ-βριος ήταν ο μήνας που σημειώθηκαν οι περισσότερες συνδέσεις φτάνοντας τις 5.372, όταν τον ίδιο μήνα το 2006 ήταν 3.081. Ενδεικτικό για την ανταπόκριση των χρηστών είναι το γεγονός πως τον Ιανουάριο του 2008 οι συνδέσεις ξεπέρασαν τις 5.300. Ακόμη πιο ελπιδοφόρο είναι ότι κατά τους τελευταίους έξι μήνες σημειώθηκαν 1.000 συνδέσεις νέων χρηστών σε μηνιαία βάση, με το ρυθμό να παρουσιάζει αυξητική τάση.



Πρόσφατα προστέθηκε και ένα τέταρτο WiFi hotspot στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κων-σταντίνου 48, απέναντι από τη στάση μετρό «Ευαγγελισμός»).

Για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός WiFi hotspot απαιτείται ένας φορητός υπολο-γιστής ή ένα κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο τοπικό δίκτυο.



Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν έχετε στην περιοχή σας ένα WIFI hotspot ( πανελλαδικά ), μπορείτε να κάνετε κλικ ( και εδώ ) στην δεξιά στήλη κάτω από τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ στο κείμενο ¨Βρείτε αν στην περιοχή σας έχετε ελεύθερη πρόσβαση Ιντερνέτ¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια :