expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

EuroparlTV : Ο διαδικτυακός τηλεοπτικός σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

EuroparlTV:
Ο διαδικτυακός τηλεοπτικός σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


 
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινίασε τον δικό του διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό, τον EuroparlTV. Από την στιγμή αυτή κάθε πολίτης με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορεί να παρακολουθεί μια σειρά προγραμμάτων σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε μια προσπάθεια να σας φέρουμε πιο κοντά σε αυτόν τον ενημερωτικό Σταθμό, παρακάτω ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους. Ερωτήσεις που θα μπορούσε πολύ απλά κάθε ένας από εμάς να υποβάλλει.

 
Αλήθεια γιατί δημιουργήθηκε ένας κοινοβουλευτικός σταθμός ;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει το έργο του να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαφανές και κατανοητό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ένας κοινοβουλευτικός σταθμός θα το φέρει πιο κοντά στους πολίτες με ένα μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο.

Γιατί επιλέχθηκε το διαδίκτυο;
Ένας τηλεοπτικός σταθμός στο διαδίκτυο:
1. είναι πιο οικονομικός από έναν παραδοσιακό σταθμό,
2. είναι ευθυγραμμισμένος με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα δε με την σύγκλιση των τεχνολογιών της τηλεόρασης και των υπολογιστών καθώς και την ραγδαία διάδοση της ευρυζωνικότητας,
3. έχει ως στόχο να διευκολύνει τον θεατή, καθώς εκείνος θα επιλέγει ποια στιγμή θα παρακολουθήσει ποια εκπομπή,
4. ανταποκρίνεται στις νέες κοινωνικές εξελίξεις, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα δε νέοι, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους,
5. καθίσταται ευκολότερα πολυγλωσσικός.


Τί μεταδίδει ο σταθμός;
Ο EuroparlTV δεν είναι ένας σταθμός αλλά τέσσερις, καθένας από τους οποίους απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό:
Το Κοινοβούλιο σας είναι για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτική σε επίπεδο ΕΕ: ενημερωμένους πολίτες, εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων, κοινωνικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και υπαλλήλους της ΕΕ.


Η φωνή σας, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, θα παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες να συμμετέχουν στην παραγωγή τηλεοπτικού υλικού.




Η Νεαρή Ευρώπη είναι για παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία είναι ένθερμοι χρήστες του διαδικτύου αλλά και οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι ψηφοφόροι.



Τέλος, ένα τμήμα με τίτλο "Ανακαλύπτοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" θα παρέχει ενημερωτικό υλικό για το Κοινοβούλιο και θα περιλαμβάνει τα προφίλ ευρωβουλευτών και των διατελεσάντων προέδρων του Κοινοβουλίου, προγράμματα για τις πολιτικές ομάδες και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές καθώς και την ιστορία και την λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Πώς δημιούργησε το Κοινοβούλιο τον σταθμό;
Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εξωτερικούς πόρους για να δημιουργήσει τον σταθμό. Κατόπιν διαγωνισμού ανέθεσε σε μια εταιρία την παραγωγή της διαδικτυακής πλατφόρμας και σε μια άλλη την παραγωγή του προς μετάδοση υλικού.
Η υπογραφή των συμβολαίων με την βρετανική εταιρία TwoFour Digital, για την πλατφόρμα, και με την βελγική εταιρία Mostra, για το περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 και τον Ιούλιο του 2007 αντίστοιχα.
Οι δύο αυτές εταιρίες εργάστηκαν με το Κοινοβούλιο και μεταξύ τους για την δημιουργία ενός πιλοτικού μοντέλου (το οποίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2007) αλλά και του τελικού προϊόντος. Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή του απαιτήθηκαν τουλάχιστον 300 ώρες εργασίας ετησίως, εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων σε απευθείας σύνδεση.

Πώς δοκιμάστηκε ο σταθμός;
Ένα πιλοτικό μοντέλο του σταθμού δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στο οποίο είχαν πρόσβαση όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2007, όλα τα Γραφεία Πληροφοριών του Κοινοβουλίου κλήθηκαν να συστήσουν focus groups στις χώρες τους. Συνολικά 300 άτομα είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν το πειραματικό μοντέλο και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Από τις απαντήσεις τους πρόεκυψε ότι:
το 81% απόλαυσε την παρακολούθηση του EuroparlTV,
το 78% βρήκε εύκολη την περιήγησή του στον ιστότοπό του,
και το 80% θεώρησε ότι το περιεχόμενο του σταθμού τούς αφορούσε.
Στην βάση αυτών των ευρημάτων αλλά και των αντιδράσεων εντός του Κοινοβουλίου αποφασίστηκε η παραγωγή της τελικής μορφής του σταθμού.


Ποιος μπορεί να τον παρακολουθήσει;
Οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορεί να παρακολουθήσει τον EuroparlTV είτε μέσω του Windows Media Player είτε μέσω του Flash 9.

Σε πόσες γλώσσες είναι διαθέσιμος;
Όλα τα προγράμματα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, καθιστώντας τον ιστότοπο του EuroparlTV μοναδικό στον κόσμο. Μερικά προγράμματα μεταγλωττιζονται, ενώ άλλα έχουν υπότιτλους.

Ποιος ελέγχει τον σταθμό;
Σύμφωνα με τον Συντακτικό Χάρτη, ο σταθμός "διέπεται από τις αρχές της δημόσιας υπηρεσίας προκειμένου να ικανοποιεί ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς". Εξασφαλίζει επίσης ότι "αντικατοπτρίζεται η πολυφωνία απόψεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη σχετική δύναμη των πολιτικών ομάδων σύμφωνα με ουδέτερη, μη παραταξιακή εκδοτική πολιτική".
Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέστησε μια συμβουλευτική ομάδα, υπό την προεδρία του αρμόδιου για την επικοινωνία Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου και αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο κάθε πολιτικής ομάδας. Η ομάδα αυτή θα βοηθήσει το Προεδρείο να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε παράπονα, προερχόμενα είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό του Κοινοβουλίου, θα διευθετούνται τάχιστα.



Πόσο κοστίζει;
Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τον σταθμό ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα του διατίθεται για την παραγωγή εκπομπών και την μετάφραση, ενώ μικρότερα ποσά έχουν προβλεφθεί για την ανάπτυξη του ιστοτόπου και το μάρκετινγκ του σταθμού.

Για να παρακολουθήσουμε τον ανωτέρω τηλεοπτικό σταθμό (www.europarltv.europa.eu/), απλά πατάμε εδώ. Τον τηλεοπτικό σταθμό τον βρίσκεται και στα links της σελίδας μας που υπάρχουν δεξιά. Είναι στην ομάδα ¨Radio_Internet – Tv_Internet¨ και φέρει τον τίτλο ¨Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Tv¨. Για ελληνικούς υπότιτλους απλά στο παράθυρο επάνω αριστερά της εν λόγω σελίδας, διαλέξτε ¨ελληνικά¨.










Δεν υπάρχουν σχόλια :