expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Στο σχέδιο μας αποτυπώνονται οι διάφορες ομάδες και η συσχέτηση μεταξύ τους, μέσα στο σύστημα του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού.


ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ  ( Pressure Groups ) : Στις ομάδες πίεσης συγκαταλέγονται :
·         Σύνδεσμοι Βιομηχάνων
·         Μεγάλοι Χρηματοδότες
·         Εργατικά Συνδικάτα
·         Ο Στρατός με τις υπηρεσίες πληροφοριών
·         Και η εκκλησία ως ένα βαθμό καθώς και
·         Ο ¨ξένος παράγοντας¨ - στρατιωτικός και οικονομικοπολιτικός.
·         Άνθρωποι των ομάδων πίεσης που ¨κινούνται στους διαδρόμους της Βουλής¨.

Το άτομο μπορεί να επιδρά στα πολιτικά κόμματα με την ψήφο του.
Στα άτομα όμως εξασκούν επιρροή τα μέσα πληροφόρησης. Ο βαθμός κι ακόμα η κατεύθυνση της επιρροής αυτής εξαρτώνται από το επίπεδο μόρφωσης των ατόμων – δεκτών.
Τα πολιτικά κόμματα επιδρούν στο κοινοβούλιο καθότι αυτά το συνιστούν, επηρεάζονται όμως κι αυτά από τα μέσα πληροφόρησης τόσο άμεσα ( π.χ. από την ποιότητα του περιεχομένου μιας εφημερίδας ), όσο και έμμεσα, επειδή φοβούνται τυχόν αρνητική επίδραση των μέσων πληροφόρησης στους οπαδούς – ψηφοφόρους τους.
Το κοινοβούλιο, το οποίο επίσης δέχεται την επίδραση των μέσων πληροφόρησης και των Lobbies, ¨ελέγχει¨ την κυβέρνηση και λαμβάνει απευθείας αποφάσεις.
Η κυβέρνηση, η οποία εκτελεί τις αποφάσεις που παίρνει το κοινοβούλιο, λαμβάνει ίσως τις περισσότερες αποφάσεις πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα, ¨ελέγχει¨ και δέχεται την επίδραση :
·         Της Κεντρικής Τράπεζας
·         Επηρεάζεται ακόμη από τα Lobbies, που με την σειρά τους ελέγχονται από τις ομάδες πίεσης.

Οι ομάδες πίεσης αποτελούν ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα στη διαμόρφωση των αποφάσεων, που λαμβάνονται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, καθότι αυτές έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα τα μέσα πληροφόρησης, τα πολιτικά κόμματα και να τοποθετούν τα Lobbies, με τα οποία εξασκούν την πίεση τους και στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση.
Από τις ομάδες που εξασκούν πίεση :

·         η ομάδα των γεωργών έχει σχετικά μικρή δύναμη.
·         Τα εργατικά συνδικάτα μπορούν, ανάλογα με το επίπεδο συνειδητότητας, τον αριθμό μελών τους, τον βαθμό οργάνωσης και τους οικονομικούς πόρους τους, να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσω του τύπου τους, στέλνοντας απευθείας αντιπροσώπους τους στα πολιτικά κόμματα και στο κοινοβούλιο ή ακόμα απεργώντας.
·         Ο πολιτικός ρόλος της εκκλησίας εξαρτάται κυρίως από το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των πιστών.
·         Ο στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ο ξένος παράγοντας, άλλοτε από ¨θέσεις ισχύος¨ ( προσκήνιο ) και άλλοτε με μηχανορραφίες και δολοπλοκίες               ( παρασκήνιο ).
·         Τέλος, η επιρροή των ενώσεων των βιομηχάνων με την τοποθέτηση των Lobbies τους και με τους πολιτικούς και οικονομικούς συμβούλους τους, συνίσταται στο να ¨πείθουν¨ την κυβέρνηση κυρίως, ότι τα δικά τους συμφέροντα είναι και τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτοί χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, καθότι χρήματα διαθέτουν αρκετά, συχνά εξαγοράζουν τους λεγόμενους ¨αντιπροσώπους του Λαού¨, διαθέτουν τεράστια μέσα πληροφόρησης, αλλά και επιχορηγούν πλούσια εφημερίδες, έχουν τους ανθρώπους τους στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο και σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, ιδιαίτερα στις θέσεις κλειδιά.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και το πνεύμα του κάθε φιλόδοξου υποψήφιου Βουλευτή, θέλοντας να προβληθεί, να κάνει γνωριμίες και γενικά φροντίζει για την προσωπική του αναρρίχηση και των οικείων του, προσπαθούν με κάθε τρόπο να φροντίσουν την εκλογή τους σε κάποιο ψηφοδέλτιο.
Έτσι επιστρατεύονται συγγενείς, γνωστοί και ρίχνονται σε έναν αγώνα υφαρπαγής σταυρού προς όφελος του ¨πατρώνου¨ τους. Και όταν εκλεγεί πανηγυρικά με τον τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω, καταλήγει μια ¨μονάδα¨ που μπαίνει στο στόμα του …λέοντος, σε όλες εκείνες τις αλληλεξαρτήσεις που δείχνει στο σχήμα 1 και τελικά ο εκπρόσωπος του λαού καταλήγει να σηκώνει το χέρι του σε μια ψηφοφορία της Βουλής κατά βούληση του κόμματος και όχι του ¨λαού¨ που προηγουμένως έξυπνα ή ¨πλουσιοπάροχα¨ υφάρπαξε την ψήφο του.
Πολλές φορές όταν με ρωτάνε, ¨Γιατί δεν βάζω υποψηφιότητα με κάποιο κόμμα¨, έχοντας υπόψη μου την παραπάνω ανάλυση, απαντάω με μια φράση : 
¨είμαι κατά του κοινοβουλευτισμού¨

Δεν υπάρχουν σχόλια :