expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013



Μπορεί ο υπολογιστής μας να ¨τρέξει¨  το νέο Λειτουργικό σύστημα η μια νέα έκδοση μιας εφαρμογής;



Με την ανακοίνωση ότι ένα νέο λειτουργικό σύστημα έχει εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων, αμέσως προβληματιζόμαστε αν ο υπολογιστής μας είναι σε θέσει να ¨τρέχει¨ με την βοήθεια του νέου συστήματος και αν ναι, αν θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε.
Πάντα όταν υλοποιείται μια εφαρμογή η ένα λειτουργικό σύστημα, οι ειδικοί βασίζονται στον επίκαιρο μηχανολογικό εξοπλισμό η και τον μελλοντικό (Hardware)
Και εκεί επάνω κάνουν τις αναλύσεις τους και μετά το γράψιμο σε κώδικα της αντίστοιχης εφαρμογής η του ανάλογου λειτουργικού συστήματος. Εκμεταλλεύονται στο έπαρκο τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα νέα μηχανήματα ( υπολογιστές ).

Τι γίνεται όμως με τα δικά μας εξοπλιστικά συστήματα που είναι κάποιων ετών;
Τι θα κάνουμε εμεις που έχουμε π.χ. Windows Xp και θέλουμε να μεταπηδήσουμε στα Windows 8, αν και είμαστε ευχαριστημένοι με τα Xp;


Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να γνωρίσουμε τις προδιαγραφές του δικού μας υπολογιστή και αυτές τις πληροφορίες να τις συγκρίνουμε με τις ελάχιστες απαιτήσεις που χρειάζεται ένα λειτουργικό σύστημα να ¨τρέξει¨ χωρίς προβλήματα σε ένα υπολογιστή.
Αν ψάξουμε μέσα στα Windows που διαθέτουμε θα μπορέσουμε να βρούμε τις πληροφορίες διάσπαρτες εδώ και εκεί, για να έχουμε όμως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτών των πληροφοριών θα κάνουμε χρήση ένα εύχρηστο πρόγραμμα, το CPU-Z.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την σελίδα : 
http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

Αφού ¨κατεβάσετε¨ το πρόγραμμα, το εγκαταστήσετε και το ¨τρέξετε¨, θα μπορέσετε
Να συλλέξετε εκείνες τις πληροφορίες που θα σας δώσουν μια απάντηση στην ερώτηση μας αν το νέο λειτουργικό ¨τρέχει¨στον δικό μας υπολογιστή.

Αφού τρέξουμε το πρόγραμμα μας φέρνει την πρώτη εικόνα με ένα Menu, που αποτελείται από : CPU, Caches, Motherboard, Memory, SPD, Graphics, About.

Από την καρτέλα CPU, μπορούμε να αντλήσουμε τις παρακάτω πληροφορίες :
  • Προδιαγραφές Επεξεργαστή
  • Ταχύτητα Πυρήνα
  • Cores 
  • Οδηγίες ( αναζητήστε το x86-64 συγκεκριμένα ),
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.




Από την καρτέλα Μνήμη ( Memory ), μπορούμε να αντλήσουμε τις παρακάτω πληροφορίες :

  • Μέγεθος Μνήμης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
 




 Από την καρτέλα Γραφικά ( Graphics ), μπορούμε να αντλήσουμε τις παρακάτω πληροφορίες:
  • GPU Όνομα
  • Μέγεθος μνήμης
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.



·        Για την πληροφορία, πόσο ελεύθερο χώρο έχουμε στον σκληρό μας δίσκο ( C: ), κάνουμε κλικ στο κουμπί  έναρξη, στη συνέχεια, τον υπολογιστή, στη συνέχεια κοιτάζοντας τον ελεύθερο χώρο κάτω από C:.

Έχουμε συλλέξει τις αναγκαίες πληροφορίες και τώρα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις απαιτήσεις του νέου λειτουργικού μας συστήματος. Θα ακολουθήσει ένα παράδειγμα θέτοντας σαν πρόβλημα αν μπορώ να αναβαθμίσω τα windows Xp που έχω στον υπολογιστή μου με τα Windows 8.




Ελάχιστες Προδιαγραφές της Microsoft για τα Windows8

Οι ελάχιστες απαιτήσεις που μας συνιστά η Microsoft για να ¨τρέξουν ¨τα Windows 8, είναι :

  • Επεξεργαστής ( CPU )ταχύτητας 1 GHz ή ταχύτερος 32-bit (x86) ή 64-bit (x64)
  • Μνήμη ( RAM ) 1 GB (32-bit) ή 2 GB (64-bit)
  • 16 GB διαθέσιμο χώρο στο σκληρό δίσκο (32-bit) ή 20 GB (64-bit)
  • Συσκευή γραφικών DirectX 9 με WDDM 1.0 ή ανώτερο πρόγραμμα οδήγησης

 

Τις ανωτέρω πληροφορίες ( απαιτήσεις ), τις έχουμε και εμείς αντλήσει από τον δικό μας υπολογιστή με την βοήθεια του προγράμματος CPU-Z. Συγκρίνουμε τι προδιαγραφές της Microsoft για τα Windows 8 με τις προδιαγραφές του υπολογιστή μας και αν κάπου υστερούμε θα πρέπει εκεί να γίνει η ανάλογη αναβάθμιση.



Δεν υπάρχουν σχόλια :