expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ότι θα θέλατε να μάθετε για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων το Σάββατο 13-02-2016 ( με 154 ψήφους ) το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τα κανάλια που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Με το νομοσχέδιο αυτό θα επέλθει η ρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης για κανάλια πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, βάζοντας σε τάξη ένας αχανές και θολό για πολλά συναπτά έτη τοπίο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒAΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ

Συγκεκριμένα προβλέπει : :

1. ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 8 εκ. ευρώ για τα κανάλια ενημερωτικού χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας, 

2. ελάχιστο προσωπικό 400 εργαζομένων, 

3. ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, 

4. όπως επίσης φορολογική και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων.
Ο αριθμός των αδειών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση από τον υπουργό επικρατείας, ενώ την προκήρυξη του διαγωνισμού θα κάνει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. 
Οι άδειες των καναλιών θα είναι είτε εθνικής είτε περιφερειακής εμβέλειας και θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:


1. Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου ( Ελαχ. Κεφάλαιο Μετόχων 8.000.000 €, τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι).

2. Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο ( Ελαχ. Κεφάλαιο Μετόχων 5.000.000 €, τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι )

3. Εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα (Ελαχ. Κεφάλαιο Μετόχων 2.000.000 €, τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι)

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Αυστηρές είναι οι προδιαγραφές και για τα όρια του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.


Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ιδρύθηκε το 1989 με απόφαση του Δημήτρη Μαρούδα.
Ο σκοπός του ήταν να επιβλέπει τον ραδιοτηλεοπτικό τομέα και να λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δημοσιογράφους.

Αρμοδιότητες

Το ΕΣΡ είχε ως πρωταρχικό σκοπό την εξασφάλιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας. Επιπλέον βασική αρμοδιότητα του Συμβουλίου είναι η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η παρακολούθηση των προγραμμάτων, ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων των κανονισμών και η προαγωγή της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επεξεργάζεται αποφάσεις, ελέγχει ώστε να τηρούνται οι αρχές προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπών των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Οργανωτική δομή

Το ΕΣΡ αποτελείται από εννέα μέλη από τα οποία ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ως αντιπρόεδρος. Τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων. Τα μέλη του ΕΣΡ είναι πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από επαγγελματική εμπειρία (συχνά δημοσιογραφική), επιστημονική κατάρτιση και προσφορά τους στο δημόσιο βίο καθώς και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων της αρχής. Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι τετραετής και ανανεώνεται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Αυτό δεν ισχύει για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο οι οποίοι διορίζονται για πλήρη θητεία. Τα μέλη του ΕΣΡ δεν μπορούν να επιλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης ενός από αυτών, νέο μέλος επιλέγεται και το αντικαθιστά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το θέμα της εκλογής των μελών του ΕΣΡ αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος για διαμάχες, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι υποψήφιοι επιλέγονται σύμφωνα με το που είναι πολιτικά προσκείμενοι. Μετά την αναθεώρηση τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ως εξής: τέσσερα από τα μέλη εκλέγονται από το κυβερνών κόμμα, τέσσερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο στο ΕΣΡ 3 άτομα προ πολλού έπρεπε να αντικατασταθούν λόγω τέλος της θητείας τους και στην προσπάθεια να συμπληρωθεί το ΕΣΡ από την κυβέρνηση, αντιδρα η αντιπολίτευση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗΣ

Η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί ο υπουργός επικρατείας να διεξάγει τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών που θα είναι δεκαετείς διάρκειας, ενώ αρνείται να συμβάλει στην συμπλήρωση της ομάδας ΕΣΡ, που παραμένει ελλιπής μετά την λήξη θητείας 3 μελών της.

Αντιδρά στην χορήγηση άδειας μόνο 4 καναλιών, Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ΕΣΡ λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δημοσιογράφους.

Ας συμβάλλει η αντιπολίτευση στην συμπλήρωση του ΕΣΡ και αυτό με την σειρά του να εξασκήσει το έργο του.

Ο αριθμός των καναλιών οριστικοποιείται σύμφωνα με την μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, λαμβάνοντας υπόψιν την τεχνική υποδομή που υπάρχει στην Ελλάδα και την διαφημιστική πίτα που υπάρχει ώστε να μπορούν τα κανάλια υγιεί ως να εξασκούν τις εργασίες τους.

HDTV
HDTV παρέχει υψηλότερη ποιότητα απεικόνισης, με μια οθόνη :
κάθετης ανάλυσης : από 720p και 1080i και υψηλότερα 
και ο λόγος διαστάσεων ( ο λόγος πλάτους προς ύψος της οθόνης ) 16: 9, 
για μια εμπειρία θέασης παρόμοια βλέποντας μια ταινία.

SDTV
DTV έχει μια σειρά από χαμηλότερες αναλύσεις και δεν ορίζεται aspect ratio. Οι νέες συσκευές τηλεόρασης είναι είτε HDTV-ικανό ή SDTV-ικανή, με δέκτες που μπορεί να μετατρέψουν το σήμα στη μητρική μορφή εμφάνισης τους. 

Σύντομα θα πάμε προς κατάργηση του σήματοις SDTV και πήρη επικράτηση του HDTV.

Όπως είναι φυσικό το HD σήμα φέροντας περισσότερα εικονοστοιχεία χρειάζεται μεγαλύτερο εύρος συχνότητας από ένα σήμα SD.


* Επειδή ένα ψηφιακό σήμα συμπιεσμένο SDTV είναι μικρότερο από ένα συμπιεσμένο σήμα HDTV, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να μεταδώσουν μέχρι και πέντε προγράμματα SDTV ταυτόχρονα αντί για ένα μόνο πρόγραμμα HDTV ( εδω κρύβεται γιατί τα κανάλια θα είναι λιγότερα στον ελληνικό χώρο ).

Η μελέτη της Florence School of Regulation, αναφέρεται μόνο σε HD κανάλια, καθώς θεωρεί ότι το SD ( Standard Definition ) θα εκλείψει τα επόμενα χρόνια ενώ οι άδειες είναι δεκαετείς.

Επιπλέον οι καθηγητές του European University Institute επισημαίνουν ακόμη την πτώση των διαφημιστικών εσόδων, καθώς τα κανάλια που εκπέμπουν έως σήμερα έχουν συσσωρεύσει μεγάλα δάνεια. Ο περιορισμός του συνολικού αριθμού τους θα συμβάλει στη μεγαλύτερη βιωσιμότητα των σχημάτων που θα λειτουργούν.

Την προπαρασκευαστική έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας.

Στη βάση των συμπερασμάτων του συγκεκριμένου πορίσματος, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τα επιχειρήματα περί απεριορίστων δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή, να άρει την αρνητική της στάση και να ψηφίσει θετικά για την στελέχωση του ΕΣΡ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γιατί μόνο 4 κανάλια;

Η μελέτη του πανεπιστημίου Φλωρεντίας κατέλειξε σε 4 κανάλια Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου. Γενικά τα κανάλια θα είναι πολύ περισσότερα ( κανάλια Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο και κανάλια Εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα, καθώς και τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας ).

Η DIGEA σήμερα διαθέτει 4 πολυπλέκτες ( multiplexer )          [ ψηφιακές συχνότητες ] και η ΕΡΤ άλλες 2. Από τους 6 σε σύνολο, με την επεςρχόμενη διανομή επιπλέον ψηφιακού φάσματος, θα δοθούν 2 ψηφιακές συχνότητες για την κινητή τηλεφωνία. Έτσι καταλήγουν σε 4 κανάλια.


* Η Digea είναι πάροχος ψηφιακού σήματος και αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συστάθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2009, από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Alpha TV, Alter Channel, ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, Mega Channel,ΣΚΑΪ, Star Channel), και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς και για τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας. Το όνομα Digea προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Digital και Γαία (Γη) και, κατά συνέπεια, συμβολίζει την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα.
Η Digea έχει αναλάβει ενεργό ρόλο τόσο στη διαχείριση του εν λόγω έργου, καθώς και στην εκπαίδευση του κοινού και το συντονισμό της αγοράς σε ένα υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο.

Ποιος φορέας θα χειριστεί τη διαγωνιστική διαδικασία ;
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Οι 4 άδειες θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα;
Ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλαπλούς γύρους. Αρχικά θα γίνει ο διαγωνισμός για την 1η άδεια και μετά για την 2η κ.ο.κ.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες καναλιών μπορούν να ¨στείλουν¨ σήμα από την Κύπρο ;
Μόνο δορυφορικά μπορούν, δεν χρειάζεται άδεια γι αυτό.

Μέσω της Digea δεν θα μπορούν να ¨στείλουν¨ σήμα από την Κύπρο;
Η Digea θα μπορεί να μεταδίδει το σήμα μόνο όσων έχουν άδεια.

Γιατί εκ νέου αδειοδότηση στα ήδη υπάρχοντα κανάλια;
Τα σημερινά κανάλια δεν έχουν καμιά άδεια, διότι δεν έχει παραταθεί το καθεστώς της προσωρινής λειτουργίας καναλιών.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες παλιών καναλιών, μπορέσουν να κλείσουν τα κανάλια, αφήνοντας χρέη, και να έρθουν σε νέα επενδυτικά σχήματα;
Εάν υπάρχει μέτοχος που κατέχει πάνω από 1% σε μια επιχείρηση που θέλει να μπει στη διαγωνιστική διαδικασία, δεν μπορεί ο ίδιος ο μέτοχος να έχει μετοχές σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, πτώχευσης κ.τ.λ.

Δεν θα χάσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους;
Τα νέα σχήματα πρέπει να είναι βιώσιμα. Τα μη βιώσιμα δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.
Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται full time             ( πλήρης απασχόληση ) και πάντες θα είναι ασφαλισμένοι. Δεν θα υπάρξουν πληρωμές των 500 € και μαύρα η εργασία χωρίς πληρωμή.

ΤΟ  ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ


Οι καναλάρχες προβάλλοντας κατάλληλα τους πολιτικούς, ανταμοίβονταν ανάλογα με εργολαβικά έργα ( οι καναλάρχες-εκδότες έντυπου τύπου-εργολάβοι ) και με έκδοση προσωρινών αδειών των καναλιών τους. 

Το τρίγωνο αυτό της διαπλοκής κινδυνεύει να ¨σπάσει¨ με την νέα μορφή αδειοδότησης και η αντίδραση είναι μεγάλη από τους ίδους τους καναλάρχες αλλά και από τα φερέφωνά τους, τους πολιτικούς.

Και μια δεξιά .... παραφωνία :
Ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για μικρό αριθμό τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς όπως είπε η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιούνται για «αλλότρια συμφέροντα».


Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος έχει «διαφορετική άποψη από τη Νέα Δημοκρατία», καθώς στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε ομάδα που είχε συνεργαστεί και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μελέτη όλου του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.
«Πάνω σε κριτήρια βιωσιμότητας, είδαμε με συγκεκριμένους αριθμούς ότι, για να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν πάνω από 2,5 πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί. Από εκεί και πάνω αρχίζει και κλυδωνίζεται -ως και χάνεται- η οικονομική βιωσιμότητα και μιλάμε για ζημιογόνες τηλεοπτικές επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια :