expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Τι είναι το PodCasting



PODCASTING
Το Podcasting αποτελεί μία νέα κίνηση τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών στο διαδίκτυο και αποτελεί ένα είδος ¨ραδιοφώνου¨ "κατ' αίτηση", δηλαδή ραδιόφωνο που μπορεί κανείς να ακούσει όποτε το ζητήσει.
Η λειτουργία του έχει ως εξής: Ο ραδιοφωνικός παραγωγός ηχογραφεί τις εκπομπές του ραδιόφωνου του σε mp3 και τις ανεβάζει στο Internet -- στον διαδικτυακό εξυπηρέτη ( server ) του ή σε ένα διαδικτυακό αρχείο όπως το Internet Archive, απ' όπου οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν και να το ακούσουν όποτε θέλουν. Μπορούν επίσης να το περάσουν στο κινητό ή σε συσκευή αναπαραγωγής mp3 και να το ακούσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Ο όρος "podcast" είναι παράγωγος του iPod, φορητής συσκευής μουσικής της Apple και του broadcast. Το "pod" αναφέρεται σε κάποιου είδους κουτί (κιβώτιο) και το "cast" αναφέρεται στην εκπομπή (broadcasting).
Το Podcasting γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη ( πρωτοδημιουργήθηκαν σταθμοί από το 2004 ). Έχει καταφέρει να κερδίσει εκατομμύρια ακροατές σε όλο το κόσμο. Χιλιάδες ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες προσφέρουν τις εκπομπές τους σε mp3. Στην Ελλάδα βέβαια, το podcasting είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.
Πως λειτουργεί;
Το Podcasting είναι στην ουσία η ηχογράφηση των ραδιοφωνικών εκπομπών και το "ανέβασμα" (upload) σε ένα server όπου και είναι διαθέσιμες για κατέβασμα από τους ακροατές...
Τεχνικά Ζητήματα:
To Podcasting για να λειτουργήσει χρειάζεται Feeds. Το Feed είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τη συνεχή ροή δεδομένων από μία διεύθυνση σε μία άλλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το feed θα ανεβάσει την εκπομπή (αρχείο mp3) σε ένα server και ο ακροατής μέσω του feed (που ενημερώνει τον ακροατή) απευθύνεται στο server και την κατεβάζει όποτε θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :