Είναι ένα δίκτυο χιλιάδων υπολογιστών, που εργάζονται μαζί για την περισυλλογή και την αποθήκευση των στοιχείων που προκύπτουν από τα διάφορα πειράματα που διεξάγονται στο CERN.
Το εντυπωσιακότερο όλων των πειραμάτων είναι οι χρόνοι στους οποίους συντελούνται οι ενέργειες. Μέσα σε εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου οι επιστήμονες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατομμύρια συγκρούσεων σωματιδίων και εκατομμύρια bytes πληροφοριών. Καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατη η ταυτόχρονη ανάλυση τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός δικτύου που θα τους επιτρέπει την αποθήκευση των στοιχείων αυτών, όμως για να επιτευχθεί αυτό ακριβώς λόγω του όγκου των δεδομένων χρειαζότανε να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα και έτσι γεννήθηκε το υπολογιστικό σύμπλεγμα.
Αν φανταστούμε το διαδίκτυο σαν ένα τεράστιο οδικό δίκτυο, που πάνω του κινούνται διάφορα οχήματα, κάποια από αυτά αντιπροσωπεύουν το γνωστό σε όλους μας www. Tα υπόλοιπα οχήματα που κάνουν χρήση του δικτύου αντιπροσωπεύουν το Grid ή αλλιώς το υπολογιστικό πλέγμα.
Αντίθετα με το μέρος του παγκόσμιου ιστού ( www. ) ο στόχος του υπολογιστικού πλέγματος δεν είναι η ανταλλαγή πληροφοριών αλλά η ανταλλαγή ισχύος και αποθηκευτικού χώρου.
Με απλά λόγια ας φανταστούμε μερικά εκατομμύρια υπολογιστές ανά τον κόσμο, που μπορεί να ανήκουν σε ιδιώτες, οργανισμούς ή και εταιρίες να λειτουργούν σαν ένα πανίσχυρο μηχάνημα με απεριόριστες ικανότητες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων προσβάσιμο σε όλους. Αυτό είναι το όνειρο των επιστημόνων που εργάζονται σε αυτό το Project. Για την ώρα η εφαρμογή αυτή είναι δυνατή σε επίπεδο εργαστηρίων και πανεπιστημίων σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Αν υπολογίσουμε ότι μόνο τα πειράματα του LHC αναμένεται να παράγουν πάνω από 10 Petabytes δεδομένων το χρόνο ( δεδομένα που ο όγκος τους αν υποτεθεί ότι αυτά αποθηκεύονται σε CD-RΟΜ και ότι θα τα στοιβάξουμε το ένα επάνω στο άλλο θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα σε ύψος ).
Εύκολα γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα του υπολογιστικού πλέγματος τουλάχιστον για τον επιστημονικό κόσμο. Με την χρήση του Grid οι επιστήμονες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα στοιχεία που αποτελούν μέρος της έρευνας τους και απεριόριστη υπολογιστική ισχύ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο επεξεργασίας, αλλά και το κόστος.
Το Grid αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιστήμης.
Η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή στη διεύρυνση του συστήματος και έχει την εποπτεία του Grid της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ( SEE Grid ).
Η συνδρομή της Ελλάδας σε τέτοιου είδους ερευνητικά προγράμματα είναι μεγάλη και κυρίως σε αυτό της συλλογής δεδομένων παιδιατρικής αλλά και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών.
Γενικά όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο Grid με τον δικό μας προσωπικό υπολογιστή. Για αυτούς που δεν είχαν ακούσει ή δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το εγχείρημα, έχει δημιουργηθεί ειδικά η ιστοσελίδα : http://www.gridcafe.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου