expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Στο DNA αποτυπώνεται η διαδικασία της εξέλιξης

Στο DNA αποτυπώνεται η διαδικασία της εξέλιξης

Χάρη στις νέες τεχνολογίες οι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα αποκωδικοποιήσει, εν μέρει, το DNA 180 ειδών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Τώρα ξέρουμε πολλά περισσότερα για την καταγωγή μας.
Η πλήρης αποκωδικoποίησή του DNA ολοκληρώθηκε. Οι επιστήμονες κατάφεραν ν' αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα κάθε ανθρώπινης ζωής, ο οποίος βρίσκεται "χαραγμένος" στις μακριές αλυσίδες του DNA. Ένα τιτάνειο έργο, το οποίο διήρκεσε 14 χρόνια και στοίχισε, μέχρι στιγμής, 250 εκατομμύρια δολάρια.
Αν συγκρίνουμε το ανθρώπινο DNA με αυτό των μεγάλων πιθήκων, θα παρατηρήσουμε μια αξιοπρόσεκτη διαφορά. Εκείνοι έχουν 24 ζεύγη χρωμοσωμάτων κι εμείς 23. Γιατί; Το 1982, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μινεσότα δημοσίευσαν μια μελέτη που επιβεβαίωνε αυτό που οι επιστήμονες υποψιάζονταν από καιρό : οι γενετικές δομές στον άνθρωπο, τον γορίλλα, τους χιμπατζήδες και τους ουρακοντάγκους είναι τόσο όμοιες που μπορεί να θεωρήσουμε ότι υπάρχει μια σχεδόν τέλεια συσχέτιση μεταξύ τους. Κατοπινές εργασίες έδειξαν ότι το γονιδίωμα μας και αυτό του χιμπατζή είναι ταυτόσημα κατά 98% και ότι κάθε χρωματόσωμα αντι-στοιχεί σε αυτά του αδελφού μας.
Το 1950, η Μπάρμπαρα Μακ Κλίντον έκανε μια θεμελιώδη γενετική ανακάλυψη. Τι ήταν αυτό που ανακάλυψε; Τη δεκαετία του 1940, έγινε φανερό ότι υπήρχε κάτι παράξενο στην κληρονομικότητα κάποιων γενετικών χαρακτηριστικών, που δεν ταίριαζαν με το αναμενόμενο. Μετά από χρόνια πειραμάτων, η Μακ Κλίντοκ ανακάλυψε την αιτία : στα χρωματοσώματα υπήρχαν τμήματα του DNA που μετακινούνταν από ένα σημείο στο άλλο.

Το κλειδί της ζωής και του θανάτου

Διάσπαρτα πάνω στην αλυσίδα του DNA βρίσκονται τα 30-40 χιλιάδες ανθρώπινα γονίδια, όλες δηλαδή οι οδηγίες για τη "δημιουργία" και τη διατήρηση στη ζωή κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Στο DNA μας, λοιπόν, είναι προκαθορισμένο από ποιες ασθένειες έχουμε την προδιάθεση να προσβληθούμε, πόσα χρόνια θα ζήσουμε, ακόμα κι ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα μας.
Να γιατί οι επιστήμονες μελετούν τα ανθρώπινα γονίδια: για να τα διορθώνουν όταν είναι ελαττωματικά, για να εξουδετερώσουν τις κληρονομικές ασθένειες ή να βρουν τη θεραπεία για τον καρκίνο. Αυτοί είναι οι πρώτοι, αλλά, δυστυχώς, ακόμα αρκετά μακρινοί στόχοι. Η γνώση της δομής και της λειτουργίας του DNA μας ισοδυναμεί με τη λεπτομερή κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και κάθε ανθρώπου χωριστά. Αυτό θα μας επιτρέψει να επεμβαίνουμε ή και να ελέγχουμε κατά βούληση τους πιο μύχιους μηχανισμούς της ζωής και, γιατί όχι, του θανάτου.
Τώρα που έχουμε "διαβάσει" όλο το DNA μας, απομένει να καταλάβουμε ποια είναι ακριβώς η λειτουργία των γονιδίων μας, πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ποια είναι η θέση του καθενός στην οργάνωση του κυττάρου. Σ' αυτό το πεδίο, κάθε βδομάδα προστίθεται και μια νέα σημαντική ανακάλυψη. Η έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σ' εκείνα τα γονίδια που, όταν δυσλειτουργούν, προκαλούν τις τουλάχιστον πέντε χιλιάδες κληρονομικές α-σθένειες. Σήμερα η πλειοψηφία των παθολογικών γονιδίων έχει "ταυτοποιηθεί", δηλαδή γνωρίζουμε τη θέση και την ακριβή αλληλουχία των βάσεών τους.

Άνθρωποι και πίθηκοι

Το 1985 επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκαναν την πρώτη μελέτη του μετατιθέμενου DNA στα γονίδια που κωδικοποιούν την αιμοσφαιρίνη και το συνέκριναν με αυτό των χιμπατζήδων.
Το DNA μας έχει επίσης ψευδογονίδια, δηλαδή γονίδια που έχουν χάσει τη λειτουργικότητα τους και δεν κωδικοποιούν καμιά πρωτεΐνη. Αυτά είναι γύρω στα 20.000 σε ανθρώπους και χιμπατζήδες και σχεδόν όλα βρίσκονται στα ίδια σημεία. Μια ομάδα από περισσότερους από 60 επιστήμονες που μελέτησε και ανέλυσε την αλληλουχία του γονιδιώματος των χιμπατζή-δων δημοσίευσε το 2005 για πρώτη φορά ολόκληρη την ακολουθία των πρώτων μας ξαδέλφων.
Όπως λένε, ¨Πριν από ένα και πλέον αιώνα, ο Δαρβίνος και ο Χάξλεϊ υποδείκνυαν ότι οι άνθρωποι είχαν κοινό πρόσφατο παρελθόν με τους μεγάλους Αφρικανούς πιθήκους. Οι μοριακές έρευνες επιβεβαίωσαν θεαματικά αυτή την πρόβλεψη¨. Η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου μιλά για την επιβίωση όσων προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον. Η μοριακή βιολογία μας λέει πως κτίστηκε αυτή η βέλτιστη προσαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :