expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

«Τελικά πτωχεύουμε;»
«Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες συγκλίνουν με την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη λύση του μεγάλου "κουρέματος" αναλαμβάνοντας πλήρως και την ευθύνη των συνεπειών του. Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εισέλθει στη ζώνη της πτώχευσης, ελπίζοντας ότι με τη βοήθεια των εταίρων μας θα ελέγξει τις συνέπειες». Αλήθεια σε ποιους χρωστάμε, ποιοι είναι οι ¨πιστωτές¨ μας που δεν θέλουν να μας αφήσουν σε χλωρό κλαρί;
Παρακάτω αναφέρονται τις ομάδες που συμμετέχουν στην προσπάθεια της οικονομικής ¨διάσωσης¨μας και συγχρόνως τους σύγχρονους ¨δράκουλες¨ που θέλουνε να πιούν το ελληνικό αίμα για να ξεδιψάσουν την ¨χρηματική τους ¨δίψα¨.

1. ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι τώρα ο μεγαλύτερος Πιστωτής της Ελλάδας.
Από τον Μάϊο του 2010 η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα εξαγοράζει στην αγορά κρατικά ομόλογα από κρίση-πληγείσες Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τώρα η Τράπεζα έχει ομόλογα στην κατοχή της, της τάξης των 170 δισεκατομμυρίων €. Από αυτά τα ομόλογα,  υπολογίζεται ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια ανήκουν στην Ελλάδα.







2. ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από τον Μάϊο του 2010 οι χώρες της Ευρώπης και οι ηγέτες αυτών σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισαν για ένα ένα ¨πακέτο σωτηρίας¨ 110 δισεκατομμυρίων € για την Ελλάδα. Τα χρήματα θα εκταμιευτούν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 3 ετών. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 67 δισεκατομμύρια € σε 5 δόσεις.
Από αυτά τα 67 δισεκατομμύρια €, 41 δισεκατομμύρια έχουν πληρωθεί,  από χώρες της Ευρώπης, το δε μερίδιο της Γερμανίας ανέρχεται στα 13,5 δισεκατομμύρια €.
Σύντομα ( μέσα Νοεμβρίου 2011 ) πρέπει να δοθεί η επόμενη δόση του ¨πακέτου βοηθείας¨ προς την Ελλάδα που ανέρχεται στο ποσόν των 8 δισεκατομμυρίων €.

3. ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Από τον Μάϊο του 2010 που αποφασίστηκε το ¨πακέτο βοηθείας¨ προς την Ελλάδα, το όλο εγχείρημα  διευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του οποίου η συμβολή ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια € επί του συνόλου των 110 δισεκατομμυρίων €.
18 δισεκατομμύρια € από τα 30 έχουν ήδη καταβληθεί.

Η συμβολή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου θα είναι και στο δεύτερο ¨πακέτο βοηθείας¨ που είναι να δοθεί μέσα στο 2011 και ακόμα όμως δεν έχει εκταμιευθεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ), διατηρεί μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα των Πιστωτών. Τα δάνεια που εκρέουν από το ΔΝΤ έχουν παραδοσιακά συμφωνηθεί, ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας τα δικά του δάνεια έχουν προτεραιότητα αποπληρωμής. Πάντα το ΔΝΤ διασφαλίζει τον δανεισμό του με τον καλύτερο τρόπο και πάντα προς όφελος δικό του.

4. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε περίπτωση μιας Χρεοκοπίας εκτός από τα ινστιτούτα τα Γερμανικά και τα Γαλλικά, είναι σε μεγάλο κίνδυνο και οι ελληνικές Τράπεζες. Υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε ελληνικές Τράπεζες γύρω στα 60 δισεκατομμύρια € σε ομόλογα της χώρας.

Οι Ελληνικές Τράπεζες μετά από ένα ¨κούρεμα¨, όπως αναφέρεται τελευταία της τάξης των 50%, θα έχουνε μεγάλες απώλειες.





5. ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι Τράπεζες του εξωτερικού σιγά σιγά  έχουνε ελαττώσει τις δεσμεύσεις τους με τα ελληνικά ομόλογα ( π.χ. Τέλος Ιουνίου οι συγκομιδή ομολόγων των Τράπεζών ήτανε 39 δισεκατομμύρια €. Τρείς μήνες πριν ήτανε στα 45 δις. €. Το μεγαλύτερο ποσοστό το κατέχουν οι Γαλλικές Τράπεζες ( 10 δις. € ) και οι Γερμανικές Τράπεζες ( 12 δις. € ). Τέλη Ιουνίου θα πρέπει να κατέβηκαν αυτοί οι αριθμοί. Οι περισσότερες μεγάλες Τράπεζες εξωτερικού έχουνε ήδη διαγράψει το επενδύσεις τους έναντι της Ελλάδος κατά 40% με 50%.




6. ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Εκτός από τις Τράπεζες εξωτερικού, υπάρχουνε και άλλοι επενδυτές που κατέχουν μεγάλα πακέτα ελληνικών κρατικών ομολόγων. Εδώ ανήκουν Ασφάλειες, Ταμεία Συντάξεων ή κρατικά Ταμεία. Ο όγκος των ομολόγων που κατέχουν αυτές οι ομάδες Επενδυτών, υπολογίζεται ότι ανέρχεται πάνω από 30 δισεκατομμύρια €.

Δεν υπάρχουν σχόλια :