expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Η ΕΛΛΑΔΑ ποτέ δεν πεθαίνει

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ( 9 – 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1922 )

(¨ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ¨, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί !)

Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918. Στην ουσία αν και ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή της ωστόσο και στη περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου.
Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ 


 νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία,

·         Γερμανία, 
·         Αυστροουγγαρία, 
·         Οθωμανική Αυτοκρατορία και 
·         Βουλγαρία

 και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης, εκ του κατακερματισμού αυτών.

ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Τον Απρίλιο του 1917, υπογράφηκε η συμφωνία του Άγιου Ιωάννη της Μωριέννης μεταξύ Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σύμφωνα με αυτή,
Άφηναν στην Ρωσία την Κωνσταντινούπολη, τον Καύκασο, την Αρμενία και ένα μέρος των ακτών της Ανατολίας στη Μαύρη θάλασσα. Η Γαλλία θα έπαιρνε την Συρία και την Κιλικία. Η Αγγλία τη Μεσοποταμία και το προτεκτοράτο της Αραβίας. Στην Ιταλία έμενε η νοτιοδυτική Ανατολία, όλο το βιλαέτι του Αϊδινίου με τη Σμύρνη, όλο το βιλαέτι της Κόνιας με την Αττάλεια και ένα μέρος από το βιλαέτι των Αδάνων.

ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΙ ( 1908 – 1911 )

Με τον όρο Νεότουρκοι εννοείται το τουρκικό εθνικιστικό κόμμα «Ένωση και Πρόοδος» της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη το 1908. Στους Νεότουρκους  εντάσσονται αξιωματικοί, πολιτικοί και διανοούμενοι, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν για την επαναφορά του Συντάγματος του 1876, υιοθετώντας το σύνθημα Ελευθερία (Hurriyet), Ισότητα (Musavat) και Δικαιοσύνη (Adelat). Βασικοί στόχοι του κινήματος ήταν η κατάλυση της απολυταρχίας του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β' και η εγκαθίδρυση ενός εκσυγχρονισμένου κράτους στο ευρωπαϊκό πρότυπο, που θα μπορούσε να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της αυτοκρατορίας, καθώς και να αντισταθεί στις επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων.
Αμέσως μετά την ψήφιση του Συντάγματος, το πρώτο βήμα της κυρίαρχης τουρκικής φυλής ήταν να εξαναγκάσουν όλες τις μη τουρκικές φυλές να γίνουν στην γλώσσα, στους νόμους, στα ήθη και έθιμα ¨ΟΘΩΜΑΝΟΙ¨. Και όταν απέτυχαν να τους εκτουρκίσουν, η εναλλακτική λύση που είχαν ήταν να τους αφανίσουν.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (1911–1914)

Στο διάστημα αυτό οι Έλληνες δεν είχαν υποστεί κανένα διωγμό, επειδή ο βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν επέτρεπε την Ελλάδα να εμπλακεί στο πλευρό των μεγάλων δυνάμεων και κατά συνέπεια οι Τούρκοι τον θεωρούσαν σύμμαχό τους. Δεν είχαν όμως την ίδια μεταχείριση και οι ραγιάδες ( Οθωμανοί υπήκοοι που είχαν ελληνική ιθαγένεια και ήταν χριστιανοί στο θρήσκευμα ).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ( 1914 – 1915 )

Την εποχή που έγινε η μαζική εξόντωση των Αρμενίων, το 1915, ο αριθμός τους ανέρχεται στους 1.250.000 που εξοντώθηκαν. Έτσι η εναλλακτική λύση των νεότουρκων, να αφανίζουν τις μη τούρκικες φυλές, εφαρμοζότανε στο φόρτε της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ( ΜΑΙΟΣ ΤΟΥ 1919 )

Την παραμονή της απόβασης συναντήθηκαν όλοι οι διοικητές των συμμαχικών πολεμικών πλοίων. Ο Αμερικάνος ανώτερος αξιωματικός ήταν υπέρ της συνεργασίας με τις ελληνικές αποβατικές δυνάμεις. Υποστήριξε ότι οι Σύμμαχοι έπρεπε να αναλάβουν με  τους ναύτες τους την επιτήρηση διαφόρων τομέων της πόλης. Υπερίσχυσε όμως η άποψη του Βρετανού αξιωματικού που είπε ¨ας αφήσουμε τους Έλληνες να τα κάνουνε όλα μόνοι τους¨, Η εισήγηση του Αμερικανού δεν μπορούσε να γίνει δεκτή για πασιφανείς λόγους. Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να κάνουν απόβαση, γιατί ως συνήθως παίζανε τον ρόλο του παρατηρητή, ενώ οι υπόλοιποι σύμμαχοι ένοιωθαν τέτοια ζήλια ο ένας για τον άλλο για το θέμα της Μικράς Ασίας, ώστε δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν απόβαση ούτε μόνοι τους, ο καθένας χωριστά, ούτε όλοι μαζί. Αυτή ήτανε η πρώτη ένδειξη της στάσης των συμμάχων σε όλη την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτή η έλλειψη ομοθυμίας προκάλεσε τελικά την πανωλεθρία των ελληνικών στρατευμάτων και την καταστροφή της Σμύρνης.
Οι Έλληνες φορτώθηκαν όλη την ευθύνη των επιχειρήσεων και αναγκάστηκαν να κάνουν μόνοι τους απόβαση.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ( 1922 )

 Ο στρατός των Ελλήνων κατάφερε να κρατήσει χρόνια ολόκληρα τις θέσεις του κατά μήκος ενός μεγάλου μετώπου, δίχως να ανεφοδιάζεται σε τίποτα επαρκώς – ούτε με τρόφιμα, ούτε με ρουχισμό. Πολλά από αυτά τα στρατεύματα είχαν σταλεί από τους συμμάχους να πολεμήσουν για λογαριασμό τους στη Ρωσία, όπου υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Το ηθικό των ανδρών αυτών είχε σπάσει από καιρό.
Άτακτη η υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και όσοι κατόρθωσαν να φθάσουν καταπονημένοι στα παράλια ( Σμύρνη ), αποβιβάστηκαν σε πλοιάρια και αποχώρησαν άρον άρον στις 8 Σεπτέμβρη του 1922.


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ( Σεπτέμβρης 1922 )

Στις 9 Σεπτέμβρη 1922 εισέβαλε ο Τούρκικος στρατός στη Σμύρνη. Οι Τούρκοι στρατιώτες κατόπιν σχεδίου που περιελάμβανε σε πρώτη φάση τη σφαγή και τη λεηλασία των οικισμών στον αρμενικό τομέα, άρχιζαν να βάζουν φωτιά σε πολλά σπίτια μαζί ταυτόχρονα ( για να βγαίνουν οι κρυμμένοι χριστιανοί και να τους εξολοθρεύουν ). Επέλεξαν την στιγμή που φυσούσε Νοτιάς, έτσι που η φωτιά να οδηγηθεί στον αρμενικό και τον ελληνικό τομέα της πόλης      (αντίθετα προς τον οθωμανικό συνοικισμό, κανένα σπίτι Τούρκου δεν κάηκε).
Ο κόσμος από τα περίχωρα της πόλης αλλά και οι σμυρνιοί κατέφθαναν στην παραλία ( αποβάθρα ) της πόλης καταπονημένοι, νηστικοί και περίμεναν μάταια κάποια βοήθεια από τα συμμαχικά πλοία που σε απόσταση 200 μέτρων από την αποβάθρα κρατούσαν την ¨ουδετερότητά τους ¨. Αντ αυτού δεχόντουσαν  από τους Τούρκους στρατιώτες και εξαγριωμένους τούρκους πολίτες, ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, βιασμοί γυναικών και ομαδικές δολοφονίες στα ενδότερα της χώρας.
Πόσα ήταν τελικά τα θύματα στη Σμύρνη και τις γειτονικές κωμοπόλεις;
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές ¨οι πρόσφυγες υπολογίζουν τους νεκρούς συμπολίτες τους σε τουλάχιστον 120.000¨.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΙΤΑΛΙΑ

Οι Ιταλοί ένιωθαν αδικημένοι επειδή οι σύμμαχοι τους είχαν τάξει τη Σμύρνη και τώρα έπαιρναν πίσω τα λόγια και τις υπογραφές τους, στέλνοντας άρον άρον τον ελληνικό στρατό να την καταλάβει για λογαριασμό τους. Οι Τούρκοι ανεφοδιάζονταν από πλοία ναυλωμέμενα από Ιταλούς, υπάρχουν πληροφορίες που δεν διαψεύτηκαν ποτέ.
Εκείνο που έχει σημασία, όμως είναι ότι η στάση της συντέλεσε στην ελληνική ήττα.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι Γάλλοι ένιωθαν βαθύτατο μίσος για το βασιλιά Κωνσταντίνο και οτιδήποτε συνδεότανε με εκείνον. Στη στάση της συνέβαλε η υποψία ότι η Βρετανία άπλωνε το χέρι της σε μια περιοχή προς την οποία από καιρό είχε στρέψει την προσοχή της η Γαλλία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Εκείνο που την καθιστά συνυπεύθυνη  στην καταστροφή της Μικράς Ασίας είναι το γεγονός ότι, ενώ με δική της πρωτοβουλία έγινε η ελληνική απόβαση στη Σμύρνη ( και κατά συνέπεια οι Έλληνες στην προκειμένη περίπτωση δικά της συμφέροντα εξυπηρετούσαν ), δεν τους πρόσφερε καμιά ουσιαστική βοήθεια.

ΗΠΑ

Για τις αμερικάνικες ευθύνες στον αφανισμό του χριστιανικού στοιχείου της Εγγύς Ανατολής , αναφέρω πως λίγους μήνες πριν από τα φοβερά γεγονότα της Σμύρνης, ο Chester υπέγραφε συμφέρουσες συμβάσεις υπέρ των αμερικανών με τους Τούρκους και ο αμερικάνικος τύπος ξαφνικά έγινε φιλοτουρκικός μέχρι την καταστροφή της πόλης. Εκείνη την εποχή υπήρξαν πολλοί τουρκόφιλοι δημοσιογράφοι και μάλιστα με το αζημίωτο !

Ας ανακεφαλαιώσουμε εν συντομία τα γεγονότα που επέτρεψαν στους Τούρκους να αφανίσουν ανενόχλητοι το χριστιανικό στοιχείο της Εγγύς Ανατολής, το σωτήριο έτος 1922. Οι Γερμανοί, όσο κρατούσαν, ήταν ενεργοί σύμμαχοι των Τούρκων. Στη διάρκεια της συμμαχίας τους εξολοθρεύτηκαν σχεδόν 1.000.000 Αρμένιοι και πολλές χιλιάδων Ελλήνων. Μετά την Ανακωχή και μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έγιναν ουσιαστικά σύμμαχοι των Τούρκων, προσφέροντας τους και ηθική και υλική συμπαράσταση. Στο ίδιο διάστημα οι Βρετανοί δεν προσέφεραν καμιά βοήθεια στους Έλληνες και περιορίστηκαν στη δημοσίευση μιας αναφοράς των φοβερών γεγονότων που λάβαιναν χώρα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Αμερικανοί έγιναν γνωστοί σαν τουρκόφιλοι και σαν συνεταίροι των Τούρκων. Εξαργύρωσαν τη φιλία τους με την άδεια να υλοποιήσουν μακρόπνοα σχέδια και θα γέμιζαν τις τσέπες μερικών αμερικανών επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :